Hva er en server?
En server er egentlig bare en datamaskin akkurat på lik linje med PCen din. Forskjellen er hvordan maskinen brukes. En server brukes vanligvis ikke direkte mot en bruker, men tjener (server) andre enheter (PC, mobil, public display eller andre servere).
1. Konverter din gamle PC
Alle datanerder som har eksistert en stund har en gammel PC liggende ett eller annet sted. Kan være en laptop eller desktop, samme så lenge den starter. Men det er definitivt en fordel om den har USB-tilkobling og et nettverkskort.
2. Kjøp en Raspberry Pi
Den er liten, den trenger knapt kjøling, men best av alt den er billig. En komplett datamaskin for den nette sum av 400 kr. Skal du bestille en så anbefaler jeg og ta med en egnet strømadapter, et kabinett og en skjerm-kabel. (MicroHDMI til HDMI dersom du kjøper versjon 4).
Les mer om Raspberry Pi på raspberrypi.org .
3. Virtuel server på PCen din
Skal prøve ut mange ulike servere og oppsett eller skal ønsker et testmiljø for sikkerhet og penetrasjons-testing? Ja da bør du ha et eget virtuelt miljø som du kan kaste opp servere og snapshots i tide og utide.
Har du Windows ville jeg testet Hyper-V, enkel og krafitg virtualisering.
4. Server i sky
De fleste skytjenester har en gratis prøveperiode hvor du får litt gratis spenn å bruke på ressurser. De tre store leverandørene er AWS, Google Cloud og Azure.
Glad i old-school design og ting som bare virker? Bruk AWS
Hater du konsoler og foretrekker stort sett GUI? Bruk Azure
Elsker du konsol og ting som kan scriptes? Bruk Google Cloud
5. Kontainer
En kontainer fungerer tilsynelatende på samme måte som en virtuel server, men samtidig er det en del forskjeller som jeg ikke kommer til å gå innpå her. I kontainer-verden er det én tjeneste du må ha kjennskap til, nemlig Docker.
Fordelen med kontainere er at det er mye lettere å spinne opp ferdig konfiugrerte servere. Blander man inn stacks løsninger som f.eks. Kubernetes kan man også styre ressursene på tvers av fysiske servere.
Bakdelen med kontainere er at det introduseres mangen nye lag mellom hardware og slutt-levereansen. Noe som kan komplisere feilsøking.
Legg igjen en kommentar